Ardıç Bitkisinin Faydaları
Kozalaklı ağaçlar ailesine üye olan ardıç, yaklaşık olarak 2 ila 5 metre boylarında bir ağaçtır. Yapraklarının ince, uzun, sivri ve güzel kokulu olması ağaca özellik katar. Ağaç üzerinde bulunan meyveler ise siyah ve parlaktır. Kasım ve aralık aylarında toplanarak kurutulan ardıç tohumları, pek çok farklı türe sahiptir. Bitkinin ana vatanının Kuzey Amerika olduğu düşünülmektedir.
Ardıç Meyvesi Ne İşe Yarar
Kanı temizleme özelliği gösteren bu bitki, çiğ olarak da tüketilebilir. Kan temizleme özelliğinden yararlanmak isteyenler için verilen tarif ilk gün 4 adet ardıç tohumu yenmesiyle başlar. 12 gün boyunca uygulanacak bitkisel tedavide her gün 1 adet tohum fazlalaştırılarak tüketilir.
Hafifçe dövülen tohumların sıcak suda demlenerek içilmesi de sağlık açısından yararlı etkiler gösterecektir. Ardıç bitkisinin faydaları arasında
- Cilt hastalıklarında merhem olarak kullanılması,
- Romatizma ağrılarına karşı iyi gelmesi,
- İstenmeyen nefes kokusunu gidermesi,
- Adet sancılarına iyi gelmesi,
- İdrar söktürücü etkisi,
- Öksürüğe iyi gelmesi sayılabilir.
Ardıç Tohumu Çayı
Ardıç çayı çok eski zamanlardan beri kullanılmaktadır. Kuzey Amerika Yerlileri, Vikingler ve Romalıların bu çaydan faydalandıkları bilinmektedir. Ardıç meyvesinin kendi içerisinde barındırdığı esans özellikleri ile hoş kokusu çayı da tatlandırmaktadır. Birçok vitamin ile zengin bir içeriğe sahip olan bu bitki yaşlanma etkilerini de geciktirmektedir.
Genel sağlık üzerinde olumlu etkileri görülen çayın kötü kolesterolü düşürdüğü ve hayat enerjisini geri kazandırdığı da bilinmektedir. Şifa dağıtan bu ağacın her bir bölümü ayrı ayrı kullanılabilmektedir. Alternatif tıpta farklı alanlarda kullanılan bitkiden
- Ardıç çayı,
- Ardıç yağı,
- Tentürler,
- Esanslar ve
- Alkollü ekstraktlar hazırlanabilir.
Antik çağlarda bu bitki salgın hastalık dönemlerinde evlerde tütsü olarak da kullanılmıştır. Dezenfektan amacıyla da kullanılan bitkinin şifalı ve uçucu maddeler ürettiği bulunduğu bölgedeki havayı tamamen temizlediği bilinmektedir.
Bir tepeleme yemek kaşığı ardıç meyvesinin üzerine kaynamış sıcak su dökülerek demlenmesi sağlanır. Yarım saat kadar demlendirilen çayın, gün içerisinde 3 kere 1 kaşık olarak alınması tavsiye edilmektedir. Böbrek hastalarının, hamilelerin, bebek emziren annelerine ve bu bitkiye alerjisi bilinenlerin çayı tüketmemesi önemle hatırlatılır.
İdrar yolları ile ilgili yaşanan sorunlarda tedavi edici özelliği bilinen bitkinin aynı zamanda sindirim problemlerine de iyi geldiği tespit edilmiştir. Toksinleri temizleyen bitki çayı aynı zamanda serinletici özelliğe de sahiptir. Egzama gibi çeşitli deri hastalıklarının da tedavisinde merhem olarak kullanılması önerilen bitki, ağrı kesici özelliği ile de kişileri rahatlatacaktır. Eski zamanlarda ardıç tohumundan fayda elde edebilmek için özellikle tüberküloz ve zatürre hastalarını ardıç ormanlarına götürüldükleri bilinmektedir.
Ardıç Tohumu Zayıflatır mı?
Ardıç tohumu içinde barındırdığı zengin bitkisel asitler nedeniyle zayıflama konusunda yardım alınan bitkiler arasında yer almaktadır. Fazla kilolarınızdan kurtulmak için siz de ardıç bitkisinin idrar söktürücü ve metabolizmayı hızlandırarak yağ yakıcı özelliklerinden yararlanabilirsiniz. Hızlı ve en önemlisi kalıcı kilo verme etkisi ile bilinen bitkinin çayı yapılan diyeti ve düzenli spor aktivitelerini destekleyecek ve kilo vermede yardımcı etki gösterecektir. Aynı zamanda vücuda kuvvet veren bu bitki zayıflama sürecinde vücudun direnç kazanmasını da sağlayacaktır. Mide ve bağırsaklardaki gazı giderici etkisi ile şişkinliklerden kurtulmanızı ve terletici etkisiyle de spor yaparken daha fazla fayda sağlamanıza olanak tanıyacaktır.
Bu bitkinin önerilenden fazla kullanılmaması gerekmektedir. Zira fazla tüketilen ardıç tohumunun böbrekler üzerinde olumsuz etkiler gösterdiği belirlenmiştir. Antiseptik etkisiyle idrar yolu enfeksiyonu ve sistit sorunlarında bitkisel destek sağlayacak ürün ile kısa sürede sıkıntılarınızdan kurtulabilirsiniz.
Tohum kurutulup yenebileceği gibi, taze meyvesi de çay olarak hazırlanarak tüketilebilir. Ardıç odunundan kalem yapılırken, dallarından elde edilecek katranın da egzama ve uyuz gibi ciddi ve dirençli deri hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Doğanın şifada gizli olduğunun örneklerinden olan ardıç bitkisi her derde deva özelliği ile evimizde bulundurmamız gereken bitkiler arasında yer almaktadır.