Hamilelikte neler yenmeli ve yenmemeli? Hangi yiyecekler zararlı ve faydalı

Hamilelikte neler yenmeli ve yenmemeli? Hangi yiyecekler zararlı ve faydalı

Hamilelikte neler yenmeli ve yenmemeli? Hangi yiyecekler zararlı ve faydalı

Gebelikte nelerin faydalı ve zararlı olduğu konusunda ufak bir araştırma yaptık. Faydalı ve zararlı olan besinleri, yiyecekleri ve içekleri siz değerli anne adayları için bir araya getirdik. Hamilelik döneminde yediğiniz her şeye dikkat etmeniz gerekmektedir çünkü siz artık iki canlısını. Yediğiniz besinler sadece sizi değil, aynı zamanda bebeğinizi etkileyecektir. Gebelikte neler yemeliyiz? Ne içebilirsiniz? Meyveler, bitki çayları ve çok daha fazlası konumuzda mevcut. Hangileri zararlı? Bebek için faydalı olan gıdaları ve besinleri aşağıdan okuyabilirsiniz.

Hamilelikte yenilmesi gereken yararlı besinler hangileridir?

  • Sebze ve meyveler organik olarak tüketilmelidir. Mevsiminde yenilmelidir. Bolca sebze ve organik meyveleri tüketmeyi ihmal etmeyiniz.
  • Mümkün olduğunda her gün süt ve yoğurt yemelisiniz
  • Balık gebelikte olmazsa olmazlar arasındadır. Haftada 1 yada 2 defa yağlı balıklar tüketin. Omega 3 yönünden zengin olan somon balığını uzmanlar tavsiye ediyor.
  • Kahve ile çay bizlerin vazgeçilmezleridir. Faydası vardır lakin çok az tüketmeniz gerekmektedir.
  • Tavuk, kırmızı et, balık gibi besinler hem size hem çocuğunuza faydalı olacaktır.Hazır meyve sularından uzak durun. Bunun yerine taze sıkılmış meyve sularını için. Marketlerde satılan hazır meyve sularını kesinlikle içmeyin çünkü, meyce suyu ile yakından uzaktan alakaları bile yok!
  • Sun insan hayatının olmazsa olmazıdır. Uzmanlar sağlıklı bir insanın günde 1 ve 1.5 litre su içmesini öneriyor. Hamilelik döneminde bol su içmeniz tavsiye ediliyor.
  • Maden suyu midenin can dostudur ve oldukça faydalıdır. Maden suyu içebilirsiniz. Bilindik markaların maden sularını içiniz.
  • Zencefil çayı, ıhlamur, adaçayı, kuşburnu, yeşil çay, rezene çayı gibi faydalı bitki çaylarını tüketebilirsiniz. Doğuş ve doğadan marka hazır bitki çayları alabilirsiniz.
  • Eğer canınız çektiyse, az miktarda gazlı içecekler olan; gazoz ve kola içebilirsiniz.
  • Kepekli ve normal ekmek tüketebilirsiniz. Ekmeği azaltın ve fazla yemeyin. Sadece hamilelik için değil, genel olarak ekmek azaltılması gerekir. Kilo alımı yapmaktadır.
  • Çoban salatası, ve bol yeşillik salatası yapabilirsiniz. Salatalar yemeklerde mutlaka olmalı. Dereotlu, maydanozlu, naneli karışık salata yapabilirsiniz.
  • Yaz aylarında gebe kalanların canı çok dondurma çeker, süt içeren dondurmalar size fayda sağlayacaktır.
  • Turşu yiyebilirsiniz. Zararı yoktur.
  • Hamile olan kadınlar organik ürünleri ve mevsiminde olan sebze ve meyveleri yemelidir. Günümüzde kışın yaz sebzelerini, yazın ise kış sebzelerini rahatlıkla bulabiliyoruz neden? Çünkü çeşitli ilaçlarla artık her türlü meyveyi ve sebzeyi, mevsimi olmadan üretebiliyorlar. Tam mevsiminde sebzeleri ve meyveleri tüketin, hormonlu olanlardan kesinlikle kaçının. Hem insan sağlığına, hem doğacak olan çocuğunuzun sağlığına olumsuz etki etmektedir. Hamilelikte yenmesi gerekenlerin listesi umarız işinize yaramıştır.

Gebelikte ( hamilelikte) Zararlı olan meyveler/ Yiyecekler / Bitkiler /

Gebelikte zararlı olan bir çok yiyecek ilaç ve bitki çayları bulunmaktadır. Özellikle bitki çayları günümüzde tam bir muamma haline gelmiştir. Hamileliğe iyi gelen bitki çayı diye piyasada satılan ürünler vardır. Bunlardan uzak durmanızı tavsiye ediyoruz. Doktorunuza danışmadan kesinlikle tüketmeye kalkmayınız.

 

hamilelikteneyenir

Peki zararlı olan maddeler yiyecekler ve gıdalar hangileridir?

  • Sigara ve Alkol Kesinlikle alınmamalıdır. Günümüzde ne yazık ki hamile olup, bu iki illetten vazgeçemeyen anne adayları var. Bırakın sigara içmeyi, içilen ortamda bile bulunmamanız gerekmektedir. Pasif içmek, sigara içen kişiyle aynı kefededir. Dumanlı ortamlardan kaçınınız
  • Şekerlemeler, hazır çikolatalar, şerbetli tatlı çeşitlerini çok fazla tüketmeyiniz. Hamilelikte özellikle tatlı en çok canınızın çektiği gıdadır. Hiç yemeyin demiyoruz ama, az tüketiniz.
  • Pizza, hamburger, fast food ürünlerinden uzak durunuz.  Günümüzün bir bağımlılığı olan bu gıdalar, hamileliğe etki edebilecek kadar zararlıdır. İçerisinde ne olduğu belli değildir. Hamburgerlerde kullanılan etler bazen hastalıklı ve tarihi geçmiş olabiliyor. Bu firmaların çalıştıkları ortama bakarsanız,  ne demek istediğimi anlarsınız.
  • Light ürünler ve tatlandırıcı içeren gıdalar, son yapılan araştırmaya göre insan sağlığına çok fazla zararlı olduğu tespit edildi. Marketten bu tarz hazır ürünleri alırken, bir kez daha düşünün.
  • Kuruyemiş yine gebelikte anne adaylarının canı çektiği, gıdaların başında gelmektedir. Fazla kalori içeren kuruyemişleri az tüketin.
  • 1 tane sigaradan bir şey olmaz demeyin! Kesinlikle içilmemeli.  Bırakabiliyorsanız bırakın. Bütün günahların anası ”Alkol” derler.  Bütün hastalıkların anası ise ” sigara” dır.
  • Azıcık alkolden ne olacak canım demeyin ve alkolü kesin.
  • Marketlerde satılan hazır cipsler sigara kadar tehlikelidir. Hatta uzmanlar cipslerin üzerine tıpkı sigaralarda olduğu gibi sağlığa zararlıdır yazılması gerektiğini söylüyorlar.  Cips ve glikozlu çikolata ve bisküvileri yemeyin.
  • Elinizden geldiğince bulabiliyorsanız doğal köy sütü bulun. Pastörize hazır sütler kesinlikle içilmemelidir. Raf ömrü uzun olsun diye içine kimyasal madde katıyorlar.
  • Et, çiğ köfte, sucuk, tavuk gibi besinlerin iyi pişirilmesi gerekmektedir. Az pişmiş olanları tüketmeyiniz.  Şu sıralar her yerde hazır çiğ köfteci var. Vatandaşımız ucuz ve lezzetli olduğu  için çiğ köfteye bayılıyor. Kimin nasıl yaptığı, içine ne koyduğu belli olmayan bu fast food ürününü, yemeyiniz!

Hamilelik döneminde özellikle beslenme alışkanlığınızı değiştirmeniz gerekiyor. Bir çok hususa dikkat etmek lazım. Hiç alışık olmadığınız beslenme şekline isteseniz de, istemeseniz de, alışmak zorunda kalıyorsunuz çünkü her şey biricik evladınız için!

Zararlı olan yiyecekleri yukarıda sıraladık. Mümkün mertebe bu gıdalardan yememenizi tavsiye ediyoruz. Her zaman olduğu gibi besleme konusunda uzman doktora başvurmanızı öneriyoruz. Yukarıda yenilmemesi gereken zararlı yiyeceklerden bahsettik, kimisini az tüketebilirsiniz dedik. Bu sene asla kesinlikle yiyemeyeceğiniz besinleri sizlere takdim edeceğiz.

Hamilelikte asla yenmemesi gerekenler

1 – Yıkanmamış yada az yıkanmış sebzeler

Yıkanmamış sebzeler çok tehlikelidir. Her türlü hastalığa devetiye çıkartabilir. Sebzelerinizi iyice yıkamalısınız. Yıkanmamış sebzeleri asla yemeyin! Çeşitli bakteriler ve mikroplar yıkanmamış sebzelerde bulunur ve tehlikeye yol açar

2 – Sakatat ve çiğ balık

Sakatatların ne olduğu tam bir muammadır. Günümüzde bir çok ünlü marka sakatatlarla değişik ürünler üreterek piyasaya sunmaktadırlar. En çok bakteri barındıran gıdaların başında sakatatlar gelir.  Çiğ balık olarak yenilen suşiden uzak durun. Sakatat olarak ise beyin ve kokoreç türü fenomen aperatiflerden uzak durunuz.

3 –  Kahve tüketimi

Kahve günü kurtaran bir içecektir. Ayılmamıza ve dinç olmamıza yardımcı olmaktadır. Gebelikte tüketilmesi sakıncalı olabilir. Az içebilirsiniz, lakin çok fazla içmek kafein içerdiği için zararlı olmaktadır.

4 – Çok fazla şeker içeren gıdalar ve yiyecekler

Çok fazla şeker içeren ürünlerin başında marmelatlar, pastalar, ve pastanede satılan yiyecekler gelmektedir. Bunların büyük bir bölümü hazırdır ve içinde pancar şekeri yerine, glikoz barındırmaktadır.

5 – hamilelikte soya sosu zararları

Soya ürünlerinde artık organik namına hiçbir enzim neredeyse bulunmamaktadır. Genetiği ile oynanan bu enzimler hem size, hem bebeğinizin sağlığına zarar verecektir. Soya soslarının büyük bir bölümü organikliğini yitirdiği için yememenizi tavsiye ediyoruz.

6 – Bitki çaylarını bilinçsiz içmek!

Bitki çaylarını doktorunuz önermediği takdirde içmeyin. Bilinçsizce, kulaktan dolma bilgilerle tavsiye edilen bitki çayları faydadan çok zarar vermektedir. Hamile kadınları bu çayları içerken dikkatli olması lazım. Hangisini içmeli, içmemeli bilmesi gerekmektedir. Örneğin Kekik, sedef otu ve adaçayı gibi bitkiler rahim kasılmalarına neden olabilmektedir. İçmeden önce muhakkak doktorunuza danışınız. Ülkemizde bitki çayları furyası bitmek tükenmek bilmiyor, yok ona iyi geliyor, yok buna iyi geliyor diye insanları kandırıyorlar. Her bitki çayı herkese iyi gelecek diye bir kural yoktur. Bana iyi gelen sana kötü gelebilir. Güvenilir ve bilindik markaların bitki çaylarını tüketiniz. Sağlık bakanlığı kontrolünden geçmesi gerekmektedir.

7 – Bir kadeh içsem, bir şey olmaz demeyin!

Fazla söze gerek yok sanırım. Alkolün zararlı olduğunu yedi yaşındaki çocuk bile biliyor. Kimi doktorlar yarım kadeh kırmızı şarap içebilirsiniz diyor ama siz sakın ola böyle bir hataya düşmeyin. Ne olur, ne olmaz. İşi garantiye almak lazım.

8 – Aşırı yağlı kızartmalar ve Hazır cipsler

Bilim adamları her gün sağlık adına araştırmalar yapıyorlar. Almanya’da yapılan bit araştırmalara göre cips ve patates kızartmaları kansere neden olmaktadır. İçerisinde yer alan akrilamid maddesi hamile kadınlara ve emziren annelere zarar vermektedir. Yenilmemesi belirtilmiştir. Nedenine gelecek olursak;  akrilamid maddesinin yüksek ısı ile reaksiyona uğraması, sinir sistemine zarar vermesidir.  İlla canınız patates kızartması çektiyse, fırında yapabilirsiniz.

9 – Etleri tam pişirin, Çiğ et yemeyin!

Toksoplazma gebelikte düşüğe yada kusurlu doğuma neden olmaktadır.  Çiğ et yada çok az pişmiş et yediğiniz zaman Toksoplazma riski ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Tavuk etlerini, kırmızı etleri iyice pişirin. Etin içinde ve üzerinde pembelik kalmasın. Günümüzde dana eti olarak satılan ve aslında ışıl işlem görmüş hindi eti olan sucuk, salam, sosisten uzak durmanızda fayda var.

17 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir