İdari Takip Ve Kanuni Takip Nedir? Hakkında Bilgi

İdari Takip Ve Kanuni Takip Nedir? Hakkında Bilgi

İdari Takip Ve Kanuni Takip Nedir? Hakkında Bilgi


Kredilerde İdari Takip Ve Kanuni Takip Süreci:
Özellikle bankaların kullandıkları takip yollarıdır. Kredi kartı veya kredi ödemelerini düzenli yapmayanlar için bankaların geri ödeme takip yollarının aşamalarıdır. Kredi kartınızı ya da kredi borcunuzu ödemekte zorlanıyor, hatta ödemelerinizi yapamıyor iseniz mutlaka bu iki takip yolu hakkında bilgi sahibi olmanızda yarar var.

Öncelikle İdari Takip

Kredi kartı geri ödemeniz olan ekstre borcunun asgari ödemesini yapamadınız. Ya da tüketici, ihtiyaç, konut, taşıt ve benzeri adlarla kullandığınız kredinizin aylık taksit tarihinde ödeme yapamadınız.

Her iki durumda da ödeme son gününün ertesi günü artık gecikmeli banka müşterisi pozisyonundasınız. Kredi kartınız bu tarihten itibaren 15 gün sonra kullanıma kapatılır. Asgari ödeme tutarını yatırdığınız takdirde ertesi gün kullanıma tekrar açılır.

90 Gün Ödeme Yapamadınız

Kredi kartı borcunuzu ya da kredi geri ödemenizi 90 gün boyunca yapamadınız. Bu durumda kredi kartınız öncelikle iptal edilir. 91. gün İdari Takip Süreciniz başlamıştır. Banka tarafından borcunuz ile ilgili ödemeniz gereken tutar ihbarname ile size tebliğ edilir.

Bazı bankalar bu ihtarı telefon bankacılığı vasıtası ile de size yaparlar. 7 iş günü içinde faizi dâhil tüm borcunuzu kapatmanız istenir. Ödeme günü bilgisi ile birlikte ödeme sözü vermeniz istenir. Aynı zamanda bazı bankalar bu safhada borçlu müşterilerine yapılandırma imkânı sunarak, müşterinin idari takip sürecinden çıkmasını, ödeme güçlüğü yaşadığı borcu farklı faiz ve geri ödeme koşulları içinde kapatmasını sağlayabilirler.

İdari takip sürecinde iseniz; bu süreci, yasal takip sürecine geçmeden sonlandırmanız, ödemeleri yapmanız, ödemeleri yapamıyor ise borç yapılandırma konusunda banka ile mutabakata varmanız lehinizedir.

Borcunuzu idari takip sürecinde yeni bir ödeme planı ile yapılandırmanız halinde borcunuza temerrüt faizi uygulanır.

Son Aşama Yasal Takip

İdari takip sürecinden; ödemenizi yaparak ya da yeni bir ödeme planı, yapılandırma yaparak olumlu bir şekilde çıkamadınız. Özetle ödemenizi yapamadınız.

Bu durumda artık Yasal Takip Sürecine girersiniz. Yasal takip süreci hakkınızda İCRA TAKİBİ yapıldığı süreçtir. Bankanız sözleşmenizde belirtilen İcra Müdürlüğü nezdinde icra takibinizi başlatır.

Bu durumda banka borcunuza; icra takip masrafları, avukatlık masrafları da İ.İ.K. gereğince eklenir. İcra dosyasında da gecikmeniz temerrüt faiz oranı ile hesaplanmaya devam eder.

Menkul ve gayrimenkul haczine muhatap olabilirsiniz. Kredi Kayıt Bürosu (KKB) profilinize takip sürecinde olduğunuz uyarısını ekler. Bu durumda diğer bankalarda gecikmeniz varsa idari takip sürecinizin aşamalarını beklemeden hakkınızda icra takibi yapabilirler.

12 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir