Kredi, konut ya da araba sahibi olmak isteyen ancak gerekli birikmiş paraya sahip olmayan birçok kişinin başvurduğu bir yöntemdir. Krediler, bankalar tarafından kişinin gelirine göre hesaplanır. Kredi taksitleri ise, yine bankalar tarafından belli bir faiz oranı uygulanarak ve taksitlendirilerek yapılandırılır. Kredi alabilmek için kişinin birkaç kriteri karşılayabilir olması gerekiyor. Bu şartlar:
Sigortalı Olmak: Belli bir işte 6 aylık bir süre ile sigortalı olmak ya da mevcut işten önce uzun bir süre çalışılan iş yeri tarafından daha uzun bir süre ile sigortalanmış olmak şartı aranıyor.
Eğer kredi çekme durumu acil ise, en mantıklı olan başvuru yöntemi maaş ödemelerinizin bağlı olduğu bankaya kredi başvurusunda bulunmak olacaktır.
Düzenli ve Belgelenebilir Bir Gelir Belgesi: Çekilebilecek kredi tutarı kişinin geliri üzerinden hesaplanıyor.
Düzenli bir gelirinin olmaması kişinin ödemeleri geciktirmesine ve faiz uygulanmasına sebep olacağından, ödemelerde sorun yaşanmasına sebep olabilir. Bunu önlemek için bir maaş bordrosunun olması şarttır.
Ödeme Geçmişi: Kredi çekecek kişinin, geçmişte ödediği bir kredi veya kullandığı kredi kartı var ise bunların düzenli ödenip ödenmediği dikkate alınır.
Takipte Olmamak: Gecikmiş ya da ödenmemiş borçlardan dolayı yasal takip sürecinde olan kişilerin bankalara başvurması durumunda banka ürünlerini kullanmaları ve onay süreci 3-6 ay arası sürer.
Kredi Notu: Kredi alabilmek için kredi notunun düşük olmaması gerekir. Eğer kredi notu düşük ise, yükseltmek için faaliyetlerde bulunmak gerekir.
Ödenmemiş Borçların Olmaması: Geçmişe yönelik bir borç veya gecikmiş ödeme olmaması gerekir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda kredi onay süreci uzar. Kullanılan kredi kartlarının asgari ödemeleri bu konuda bir etkendir.
Kredi Notu Kaç Olmalı?
Kredi notu, kredi çekmeyi etkileyen en önemli unsurdur. Bankadan bankaya göre limit değişiklik gösterebilir. Genel olarak; 700 ile 1500 arası kötü, 1500-1700 arası iyi, 1700 ve üzeri ise çok iyidir.