Sgk Rapor Parası Nasıl Alınır?

Sgk Rapor Parası Nasıl Alınır?

Sgk Rapor Parası Nasıl Alınır?


Sgk Rapor Parası Nasıl Alınır?
Rapor parası, çalışanların sağlık sorunlarından ötürü raporlu oldukları vakitlerin maddi karşılıklarının SGK tarafından ödenmesiyle alınan para miktarına denir.  Bununla çalışanların raporlu olduklarında karşılaşabilecekleri gelir kaybını önlemek ve bu konuda ortaya çıkacak olan mağduriyetin giderilmesi amaçlanmıştır.

1- Rahatsızlık, kadın (bayan) çalışanlar için gebelik,

2- SGK’dan rapor parası ya da istirahat ücretlerini alabilmek için gerekli olan ikinci koşul ise rapor sahibine rapor almasından önceki üç ay prim ödenmiş olmasıdır.

SGK’dan Rapor Parası Alabilmek Detaylı Şartlar

Ağır bir hastalık geçiriyor ve iş göremez durumdaysanız çalışmaya devam etmek hastalığınızın devam etmesine hatta daha da kötü hale gelmesine neden olabilir. SGK vatandaşların bu durumda mağdur olmasını önlemek için hasta oldukları süre zarfında çalışmadıkları zaman alacakları maaşı karşılar.

Eğer ağır bir hastalık geçirmekteyseniz ve iş göremiyorsanız belirli bir süre rapor alabilir ve raporlu olduğunuz bu süre için maaşınız sosyal güvenlik kurumu tarafından karşılanır.

Rapor parası alabilmek için gerekli olan bazı şartları yerine getirmelisiniz:

İş görmezlik ödeneği almak için ise iş göremez raporu aldığınız tarihten 1 yıl öncesindeki tarih içerisinde en az 90 günlük SSK primi yatırmış olmanız gerekiyor.

1 ya da 2 gün gibi kısa zamanlarda alınmış raporlar için SGK iş göremezlik parası ödemez. Bu nedenle iş göremezlik ödeneği almak için uzun süreli raporlar almaya ihtiyacınız olacaktır.

Rapor parası alabilmek için raporda herhangi bir teşhisin bulunması şarttır. Aldığınız raporda teşhis yoksa iş göremezlik ödeneği almanız mümkün değildir

Aldığınız raporun bildirimini bağlı olduğunuz sosyal güvenlik kurumuna yapmalısınız.

İş göremezlik raporu aldıktan hemen sonra iş göremezlik ödeneği ödenmez. Ödemenin yapılması için iş görmezlik raporunuzun üzerinden bir ay geçtikten sonra yapılabilir

Raporlu gün sayınıza göre bir ödeme gerçekleşir.

İş görmemezlik ödemesi hızlandı

Bir çalışanın çalışmadığı süre içindeki gelir kaybının telafi edilmesi için SGK geçici iş görmezlik ödeneği verir. Sigortalı hasta olduğunda sağlık kuruluşuna başvurur ve doktorun gerekli görmesi halinde istirahat raporu alır.

Sağlık kuruluşu bu raporu elektronik ortamda SGK’ya hemen bildirir. SGK hızlı bir şekilde iş göremezlik ödeneği için işlemleri yürütür.

15 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir