Cilt Bakımı

Shea Yağı Nedir? Nasıl Kullanılır?

Karite Yağı da denilen Shea Yağı Afrika’da sıkça yetişen Shea isimli bir ağacın fındığından üretilmektedir. İşlenmemiş hâli sarı renkte olsa da işlem görmüş ve satışta olanları genelde beyazdır. Hem doymuş hem de doymamış yağlar bakımından oldukça zengindir ve cildi koruyup nemlendiren kozmetik ürünlerinde de kullanılmaktadır. Kokusu ve rengi bakımından Hindistan cevizini andıran Shea Yağı, serin ortamda muhafaza edildiğinde katıdır ve bu halde bile kullanılabilir.

Ana vatanı olan Afrika ülkelerinde yemekleri lezzetlendirmek için de kullanılan Shea Yağı, günümüzde kozmetik ürünlerin vazgeçilmez bir parçasıdır. Kimi zaman kakao yağı yerine de kullanılabilmektedir.

Shea Yağının Faydaları Nelerdir?

  1. Deri tarafından hızlıca emilen yağ, cildi nemlendirir.
  2. Kuru ve kozmetiklere karşı hassas olan ciltlerde, özellikle bebeklerde kullanıma uygundur.
  3. İsilik sorunlarını önler.
  4. Bulundurduğu E ve A vitaminleri cildin yaşlanmasını yavaşlatır, kırışıklıkları azaltır.
  5. Düzenli kullanıldığında ciltteki istenmeyen lekeleri azaltır ve hatta geçirir.
  6. Topuk ve dirseklerde oluşan çatlakları iyileştirir.
  7. Saçların nemini geri kazandırır ve koparak dökülmeyi önler.
  8. Eklemlerdeki ağrıları azaltır.
  9. Derideki egzama, akne ve sedef gibi cilt problemlerine iyi gelir.
  10. El ve ayaklar oluşan nasırlara iyi gelir.
  11. Göz altındaki torbalara da iyi gelmesine rağmen bu çevredeki deri çok ince ve hassas olduğundan kullanımına dikkat etmek gerekir.
  12. Çatlamış dudakları nemlendirir, oluşan çatlakları iyileştirir.
  13. Cildin kolajen üretimini arttırır ve pürüzsüz görünmesini sağlar.
  14. Yanık tedavisinde, yanmış olan bölgeye uygulandığında iyileştirici ve mikrop kırıcı bir özelliğe sahiptir. Yine güneş yanıklarında acıyı azaltır.

Peki, Shea Yağı Nasıl Elde Edilir?

Afrika ülkelerinde Shea meyveleri hasat zamanı toplanarak önce kurutulur ardından küçük parçalara ayrılana dek öğütülür. Öğütülmüş meyve püre haline gelene dek ezilir yahut havanlarda dövülür ve yağı çıkartılır.

Hiç işlem görmemiş halde sarı renktedir, işlendikçe rengi açılmaya ve beyaza dönmeye başlar. Raflarda katı halde bulunabileceği gibi çeşitli kremlerin içeriğinde de yer alır. Katı halindeyken direkt olarak tene sürülebilir zira erime eşiği çok düşüktür ve oda sıcaklığında bir süre bekletildiğinde bile sıvı hale geçebilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı